3 έξυπνες συμβουλές για το βραδινό σνακ των παιδιών

Το βραδινό σνακ συχνά προκαλεί πονοκέφαλο στους γονείς. Παρακάτω ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για το σνακ που καταναλώνουν τα παιδιά πριν από τον βραδινό ύπνο.

1. Δεν πρέπει να αποτελεί οδό διαφυγής από το δείπνο: Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν τα παιδιά είναι πιο μικρά και ο ύπνος μπορεί να είναι μόνο μία ή δύο ώρες μετά το δείπνο. Μερικά παιδιά μπορεί να χρησιμοποιήσουν το σνακ πριν τον ύπνο ως διέξοδο από ένα γεύμα που δεν τους αρέσει. Εάν το δείπνο είναι κάτι που δεν αγαπούν ή ένα νέο πιάτο που δεν έχουν δοκιμάσει ξανά, ξέρουν ότι θα φάνε γιαούρτι ή μπισκότα σε μία ώρα, οπότε δεν προβληματίζονται ιδιαίτερα. Αυτό θα κάνει το παιδί σας να φαίνεται πιο επιλεκτικό στο δείπνο και θα σας τρελάνει.

Αντ’ αυτού: Στο δείπνο, να είστε σίγουροι ότι υπάρχουν πάντα στο τραπέζι τρόφιμα που αρέσουν στο παιδί σας. Έτσι, αν δεν του αρέσει το κυρίως πιάτο, μπορεί να προτιμήσει τα λαχανικά ή άλλα μικρότερα πιάτα που το συνοδεύουν. Επίσης, φροντίστε να δίνετε στο παιδί τρόφιμα με υψηλή θρεπτική αξία την ώρα του σνακ (όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως) πολύ πιο συχνά απ ό,τι πιο πρόχειρα όπως αποξηραμένα φρούτα ή μπάρες δημητριακών.

2. Δεν πρέπει να βομβαρδίζετε το παιδί με ζάχαρη: Η διατροφή των παιδιών είναι ήδη φορτωμένη με πρόσθετα ζάχαρης και ένα ζαχαρούχο σνακ μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για το παιδί να είναι πιο επιλεκτικό στο δείπνο.

Αντ’ αυτού: Παρακολουθήστε την ημέρα του παιδιού σας και δείτε πού υπήρχαν κενά. Μήπως παρέλειψε τα φρούτα στο μεσημεριανό γεύμα; Προσφέρετε του μια μπανάνα. Μήπως προσπέρασε τα λαχανικά στο δείπνο; Δώστε του μερικά καρότα. Μήπως παρέλειψε τα δημητριακά ολικής αλέσεως κατά τη διάρκεια της ημέρας; Προσφέρετε μια φέτα του τοστ ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο.

3. Μην προγραμματίζετε το βραδινό σνακ: Μερικά παιδιά μπορεί να μην αισθάνονται αρκετά πεινασμένα για ένα σνακ, αλλά να χρειάζονται πραγματικά άλλα 15 λεπτά με τη μαμά και τον μπαμπά! Έτσι, παρατηρήστε το πρόγραμμα διατροφής του παιδιού σας και δείτε αν ένα σνακ πριν από τον ύπνο είναι δικαιολογημένο. Αν το δείπνο είναι στις 8:00 μ.μ. και ο ύπνος είναι στις 9:00 μ.μ., ένα σνακ κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει νόημα.

Αντ’ αυτού: Αν αποφασίσετε να του δώσετε ένα σνακ πριν από τον ύπνο, σχεδιάστε το έτσι ώστε να μην παρεμβαίνει στη διαδικασία του ύπνου. Και πάντα να δίνετε στο παιδί σας την επιλογή (έτσι δεν θα τρώει όταν δεν πεινάει) – ίσως ένα σνακ ή ένα ακόμη παραμύθι; Ορίστε ένα συγκεκριμένο χρόνο για το σνακ και δώστε στο παιδί σας αρκετές θρεπτικές επιλογές.