Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό «Μιλάω πολύ άσχημα μπροστά στο παιδί. Καταλαβαίνω ότι είναι λάθος, αλλά δεν μπορώ να συγκρατηθώ. Τι να κάνω;»

«Μιλάω πολύ άσχημα μπροστά στο παιδί. Καταλαβαίνω ότι είναι λάθος, αλλά δεν μπορώ να συγκρατηθώ. Τι να κάνω;»

«Πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να βωμολοχεί μπροστά στο παιδί. Μιλάω με πολύ άσχημα λόγια. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζομαι. Στον περίγυρό μου έχουν αποδεχθεί αυτή την κατάσταση και δεν μου λένε κάτι. Όταν, όμως, αντιλαμβάνομαι ότι κάτι ανάλογο κάνουν άλλοι γονείς με ενοχλεί πάρα πολύ. Ξέρω ότι είναι μεγάλο ελάττωμα, αλλά δεν ξέρω πώς να το διορθώσω μόνη μου. Τι μου προτείνετε να κάνω;»

Απαντά η Μαρίνα Μόσχα

Το ότι σας ανέχονται στο περιβάλλον σας δεν σημαίνει πως είστε και δικαιολογημένη! Πόσο μάλλον όταν ο γονιός είναι και το παράδειγμα προς μίμηση στο παιδί του, όπου όπως περιγράφετε, είστε μάλλον παράδειγμα προς αποφυγή! Αναγνωρίζετε πως είναι μεγάλο σας ελάττωμα, κάνετε όμως κατάχρηση στην ανοχή των άλλων. Το αντιλαμβάνεστε όταν το «ακούτε» να συμβαίνει δίπλα σας από άλλους όμως γονείς και τουλάχιστον είναι θετική η αναγνώριση αυτή!

Μπορείτε λοιπόν να δείτε τι συμβαίνει και έχετε υιοθετήσει αυτόν τον τρόπο στις σχέσεις σας και προς το παιδί σας. Αναρωτηθείτε από πότε φέρεστε με τον συγκεκριμένο τρόπο, από πού τον αντιγράψατε, τι θέλετε να «δηλώσετε»… Δεν ξέρω αν εργάζεστε και αν ναι, έτσι μιλάτε και στον εργοδότη σας; Μήπως είναι και θέμα ορίων; Να τονίσω πως το όριο το βάζω στον εαυτό μου, άσχετα αν φαίνεται πως οριοθετώ τους άλλους. Αυτό ακριβώς είναι λοιπόν που έχετε να κάνετε, να οριοθετηθείτε ως προς τη συμπεριφορά σας! Αν δείτε πως δεν τα καταφέρνετε μόνη σας – δεν είναι και τόσο εύκολο όταν λειτουργείτε τόσα χρόνια έτσι – η βοήθεια ειδικού θα σας ήταν χρήσιμη…

Μαρίνα Μόσχα

MA Κλινικής Ψυχολογίας

marinamoscha@yahoo.gr

www.marinamoscha.wordpress.com

https://www.facebook.com/marinamoscha


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.