«Κάθε φορά που το παιδί επιστρέφει από τον μπαμπά του είναι απότομο και νευρικό απέναντί μου. Πώς μπορώ να το διαχειριστώ;»

«Κάθε φορά που το παιδί επιστρέφει από τον μπαμπά του (είμαστε χωρισμένοι) η συμπεριφορά του αλλάζει. Γίνεται απότομο, νευρικό και εχθρικό απέναντί μου. Πώς μπορώ να το διαχειριστώ; Το παιδί είναι 3 ετών…»

Απαντά η Μαρίνα Μόσχα

Αν και δεν γράφετε πριν πόσο καιρό χωρίσατε, καταλαβαίνετε πως όπως είναι δύσκολος ο χωρισμός για εμάς τους μεγάλους, άλλο τόσο ίσως και περισσότερο είναι και για τα παιδιά στην αρχή και ακόμα πιο δύσκολο όταν τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα στους ρόλους των γονιών και στην αποδοχή της νέας κατάστασης.

Με πιο απλά λόγια, τα παιδιά και κυρίως τα νήπια όπου ανήκει το δικό σας παιδί, μπορεί να παρουσιάσουν συναισθηματικές αντιδράσεις όπως αυτές που περιγράφετε. Και είναι φυσικό αν αναλογιστούμε πως ενώ το παιδί σας μεγαλώνει μαζί σας και σας έχει σε καθημερινή βάση, όταν επισκέπτεται τον πατέρα του προφανώς ο χρόνος του φαίνεται λίγος και του λείπει. Ίσως μπαίνει στη διαδικασία να «σας κατηγορήσει» που του τον στερείτε ή απλά είναι θυμωμένο και στενοχωρημένο, καθώς το άγχος αποχωρισμού από εκείνον το φορτίζει ψυχοσυναισθηματικά.

Μην ξεχνάμε πως η περιορισμένη λόγω της ηλικίας γνωστική ωριμότητα, δυσκολεύει το παιδί να κατανοήσει το χωρισμό, ενώ παράλληλα είναι πιθανό να ενοχοποιεί ακόμα και τον εαυτό του για το διαζύγιο των γονιών του, ενώ ο φόβος εγκατάλειψης και απόρριψης ενδεχομένως να το ταράζει.

Παρόλα αυτά, πρόκειται για μία φυσιολογική αντίδραση που υπάρχει τον πρώτο καιρό μέχρι να προσαρμοστεί και εκείνο στη καινούργια συνθήκη της ζωής του.

Η σχέση σας με τον μπαμπά του

Η σχέση που είχατε με τον πρώην σύζυγο ως έγγαμο ζευγάρι και κυρίως η σχέση που έχετε σήμερα, επίσης παίζουν ρόλο. Αν, για παράδειγμα, ο ένας χρησιμοποιεί το παιδί για να μεταφέρει «μηνύματα» στον άλλον, αν ο ένας κατηγορεί τον άλλον επίσης στο παιδί, η συμπεριφορά αυτή επιβαρύνεται. Επίσης, μην ξεχνάμε, πως η μαμά είναι εκείνη που είναι και πιο αυστηρή με το παιδί της, εφόσον το ζει στην καθημερινότητα με τα καλά και τα άσχημα, όπου χρειάζεται να το οριοθετήσει, να το μάθει να έχει τρόπους, να πλύνει τα δόντια του, για παράδειγμα, να κάνει πράγματα που ίσως δεν θέλει… Από την άλλη, ο μπαμπάς όταν το έχει λίγες μέρες, συνήθως είναι πολύ πιο ελαστικός στον τρόπο του, καθώς νιώθει πως θα το απομακρύνει αν του βάλει όρια εφόσον δεν το βλέπει συχνά και πως το μικρό του δεν θα τον θέλει!

Μιλήστε με τον πρώην σύζυγο, εξηγήστε του τι συμβαίνει και ζητήστε του τη βοήθειά του στο συγκεκριμένο θέμα. Μην ξεχνάμε πως η προσαρμογή του παιδιού στο διαζύγιο των γονιών του έχει να κάνει με την προσαρμογή των ίδιων των γονιών και με την ποιότητα της σχέσης που χρειάζεται να διατηρήσουν αναγκαστικά μεταξύ τους εφόσον υπάρχει στη μέση το παιδί τους!

Μαρίνα Μόσχα

MA Κλινικής Ψυχολογίας

marinamoscha@yahoo.gr

www.marinamoscha.wordpress.com

https://www.facebook.com/marinamoscha