“Μία θεία μου μιλά πολύ άσχημα στο παιδί μου. Κανείς δεν της αντιμιλά, τι να κάνω;”

«Είμαι χωρισμένη μαμά ενός παιδιού 3 ετών. Μένουμε στο σπίτι με τους γονείς μου και συχνά έρχεται επίσκεψη μία θεία μας, η οποία μιλά πολύ άσχημα στο παιδί μου. Τόσο άσχημα που με κάνει να νιώθω άβολα. Κανείς, όμως, δεν την σταματά, επειδή είναι πολύ στενή συγγενής. Τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό;»

Απαντά η Μαρίνα Μόσχα 

Πραγματικά πόσο δύσκολα και αμήχανα νιώθουμε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους κανόνες ευγένειας και τα κοινωνικά στερεότυπα που μας υπαγορεύουν πως «πρέπει» να φερθούμε, για να είμαστε «καλοί» και ευγενικοί άνθρωποι… Και από την άλλη νιώθουμε να καταπατάται το δικαίωμα να προστατέψουμε την προσωπικότητά μας, το παιδί μας, τον γονεϊκό μας ρόλο… Παρόλα αυτά όμως, δεν σημαίνει πως θα …«καταπίνουμε» και τα πάντα!

Βέβαια, αναρωτιέμαι γιατί κανείς δεν τολμά να της μιλήσει και απλά την …ανέχεστε δυσφορώντας όμως!

Το παιδί σας επίσης πως νιώθει, τι λέει; Δεν αναφέρετε τον τρόπο που φέρεται η θεία στο παιδί, ούτε και την ηλικία της -μήπως είναι μεγάλη ηλιακά και συντρέχουν και άλλα θέματα. Μπορείτε όμως να της μιλήσετε – ευγενικά – χωρίς να νιώσει πως την προσβάλλετε και να της εξηγήσετε πως μπορούμε και με πιο όμορφο και εποικοδομητικό τρόπο να πούμε αυτό που θέλουμε, χρειάζεται δηλαδή οριοθέτηση στη συμπεριφορά που θα ξεκινήσει όμως από εσάς!  Φαντάζομαι πως στην αρχή θα εκπλαγεί με ότι της λέτε, εφόσον τόσο καιρό κανείς δεν μιλάει και υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην καταλαβαίνει πόσο άσχημος είναι ο τρόπος της…

Μαρίνα Μόσχα

MA Κλινικής Ψυχολογίας

marinamoscha@yahoo.gr

www.marinamoscha.wordpress.com

https://www.facebook.com/marinamoscha