«Ο γιος μου είναι 27 μηνών και ενώ είχε αρχίσει να μιλά ξαφνικά σταμάτησε»

Γειά σας έχουμε ένα παιδάκι 27 μηνών το οποίο περπατάει, παίζει αλλά δεν μιλάει. Βασικά είναι ανεπτυγμένο αλλά το μόνο δεν μιλάει. Στους 18 μήνες ελεγε κάποιες λεξούλες αλλά μετά τίποτα. Η ακοή του είναι καλή.

Μπαμπάς Νικόλας

Απαντά ο παιδίατρος Ηλίας Χαραμαράς

Τα παιδιά συνήθως στους 27 μήνες λένε λέξεις αλλά και ολόκληρες προτάσεις με 3 λέξεις.

Το γεγονός ότι το παιδί σταμάτησε ξαφνικά να μιλάει, παρουσίασε δηλαδή μία οπισθοδρόμηση («regression» όπως το ονομάζουμε) στην ανάπτυξή του, μπορεί να οφείλεται σε πολλά: Σε ψυχολογικούς παράγοντες (δηλαδή, για κάποιον λόγο το παιδί να βιώνει ένα στρες ή να του δημιουργήθηκε ξαφνικά ένας φόβος) ή σε κάποια παθολογία που σχετίζεται με υποχώρηση της ανάπτυξης.

Έχεις σημασία να διαχωρίσουμε την αντίληψη από την έκφραση της γλώσσας –αυτά τα δύο δεν προχωρούν πάντα μαζί. Πρέπει τόσο ο γονιός όσο και ο παιδίατρος να προσέξουν αν έχουμε υποχώρηση της αντίληψης.

Ωστόσο, σε οποιοδήποτε στάδιο, αν ξαφνικά η ανάπτυξη του παιδιού σταματήσει είναι πολύ σημαντικό να το προσέξουμε. Να ερευνήσουμε αν υπάρχει κάποιο θέμα ακοής και αν όχι να δούμε το ενδεχόμενο λεκτικής δυσλειτουργίας.

Σε κάθε περίπτωση, το παιδί χρειάζεται να το δει ένα αναπτυξιακός παιδίατρος που είναι ο κατάλληλος για να κρίνει αν κάτι δεν πηγαίνει καλά στην ανάπτυξή του.

Ηλίας Χαραμαράς

Παιδίατρος

Χρηστομάνου 62, Σεπόλια, Αθήνα

Site: http://www.iliascharamaraspediatrician.eu

Facebook page Ηλίας Γ. Χαραμαράς Παιδιατρικό Ιατρείο