Σπανακόπιτα με ρύζι

Σπανακόπιτα με ρύζι

Οι πίτες αποτελούν σήμα κατατεθέν την ελληνικής γαστρονομίας είτε ως γλυκές είτε ως αλμυρές. Η νοικοκυρά κατάφερνε με απλά υλικά και λαχανικά από το μποστανάκι της να σερβίρει μια πίτα που πολλές φορές μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει και κυρίως γεύμα για μια οικογένεια.

Νόστιμη, τραγανή και θρεπτική θα καταναλωθεί πολύ γρήγορα όσο είναι ζεστή

Τώρα στη νηστεία μπορούμε να απολαύσουμε τις αγπαημένες μας χορτόπιτες λίγο πιο διαφοροποιημένες από την κλασική τους εκδοχή. Σήμερα φτιάχνουμε μαζί σας μια σπανακόπιτα με ρύζι.

Υλικά:

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο για πίτες

1 κιλό σπανάκι

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

2-3 κ.σ. ρύζι νυχάκι

αλάτι

πιπέρι

ελαιόλαδο (για τη γέμιση και για το λάδωμα των φύλλων)

Εκτέλεση:

Πλένουμε, στύβουμε και κόβουμε το σπανάκι.Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σπανάκι, τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια και ανακατεύουμε συνεχώς, να “βραχεί” καλά και να μαραθεί το σπανάκι.Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, ώστε να απορροφηθούν τα πολλά υγρά. Αποσύρουμε απ’ τη φωτιά.

Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα του πακέτου, λαδώνοντάς τα ένα-ένα. Βάζουμε τη γέμιση.Συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, που επίσης λαδώνουμε.

Λαδώνουμε και το τελευταίο φύλλο. Χαράζουμε την πίτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, ώσπου να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα το φύλλο.

Διαβάστε επίσης:

Κάστανο: Τρεις φοβερές συνταγές με τον πιο αγαπημένο καρπό της εποχής

Τηγανητές πατάτες: Η εναλλακτική συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε!

Κέικ μπανάνα με σάλτσα σοκολάτας